Leipomolta lähtevistä piparkakuista 1,6 % on epämuodostuneita. Millä todennäköisyydellä 20 piparin paketissa on
a) täsmälleen kaksi epämuodostunutta piparia
b) enintään yksi epämuodostunut pipari?
a) täsmälleen kaksi epämuodostunutta piparia
b) enintään yksi epämuodostunut pipari?
Vastaukset 7
Vanhimmat
Käytä binomijakautumaa.
Kiitos.+A:n+vastaukseksi+sain+4,7%.+B:tä+vielä+pohdin.
C(n,m) = binomikerroin. Se kertoo, kuinka monella eri tavalla n:stä alkiosta voidaan poimia m alkiota, C(n,m) = n! / (m! (n-m)!).P(pipari kunnollinen) = 1 - 0,016.
a) P(2) = C(20,2) * (0,016)^2 * (1 - 0,016)^18
b) P(enintään 1) = P(0) P(1) = (1-0,016)^20 C(20,1) * 0,016 * (1 - 0,916)^19
Lisähuomautus C(20,0) = 20!/(0! (20 - 0)!) = 1 sillä 0! = 1. Binomikaava pätee siis myös b)-kohdan 1. termissä.
Desmoksella:+https://www.desmos.com/calculator/iej8h5mrja
A:n+vastaus+3,6%
B:n+96%.
A:ssa+todennäköisyyden+kaava+on+20C2+*+p^2+*+(1-p)^18,+missä+p=0,016.
B:ssä+lasketaan+yhteen+todennäköisyydet,+että+on+0+tai+1+epämuodostunutta.
Voiko olettaa epämuosdotuneiden pipareiden esiintyvän satunnaisesti ennen pakkausta ja myös satunnaisesti erilaisten tarkistusten jälkeen vielä lähtevissä pakkauksissakin?
Ei mikään liukuhihnamaisesti toimiva leipomo voi toimia tuolla tavoin. Kaikki virheet kasautuvat aina jotenkin.
Piparkakut paistetaan suorakulmaisella pellillä, kullakin 1000 piparkakkua 20 x 50 muodostelmassa. Havaittiin, että epämuodostuneet sijaitsivat siten, etä kussakin pellin kulmassa oli aina 4 epämuodostunutta. Paketointikone pakkaa pellillisestä 50 pakettia siten, että aina tuo 20 piparin rivi pakataan yhteen pakettiin, jonka sisältöä sitten tarkastellaan. Mitkä ovat prosentit tämän tiedon valossa? Miksi ne muuttuivat?
Pellistä+syntyy+4+pakettia,+joissa+jokaisessa+4+epämuodostunutta+ja+46+pakettia,+joissa+kaikki+hyviä.+A-kohdan+tn+on+nyt+0,+sillä+sellaisia+paketteja,+joissa+on+tasan+2+epämuodostunutta+piparia+ei+synny.
B.+P(kork.+1+epäpip)+=+46/50+=+92%.
Prosentit+muuttuivat,+koska+samaan+pakettiin+päätyvät+piparit+(niiden+epämuodostuneisuudet)+eivät+ole+tässä+riippumattomia,+joten+binomijakaumaan+johtavat+oletukset+eivät+ole+voimassa.
Entäpä,+jos+jokaisella+reunapiparilla+on+todennäköisyys+olla+epämuodostunut,+siten,+että+kokonaistodnäk.+on+edelleen+sama+1,6%?